dimecres, 3 de novembre del 2010

la Caminada

Aquest any la caminada de l’Estiuet l’hem volgut fer passar per Sant Martí Xic, amb motiu de la commemoració dels vint-i-cinc anys de la restauració. El conjunt històric del Castell de Voltregà, està ubicat al final de la serra de Sobremunt sobre una estreta carena encinglerada a banda i banda, suspesa sobre la riera del Sorreigs quan aquest comença a endinsar-se a la Plana de Vic. Un mirador immillorable, punt estratègic escollit per construir un més dels molts castells de la Marca Hipànica, línea de seguretat que van establir els primers comtes carolíngis, que hi ha a la plana i que configuren els inicis de la nostre història com a país.
El pas dels segles ha anat configurant la orografia que configura els nostre territori i des d’aquest punt podem observar a llevant les carenes del Collsacabra, les Guillaries, el Congost, tota la Plana, el Montseny i la vall del Ter que precisament als peus del Santuari de la Gleva canvia la direcció del seu curs Nord sud per adreçar-se cap a llevant. Pel cantó de ponent tenim tot l’altiplà del Lluçanès que ens emmarca al fons el massís del Pedraforca, per on es veu pondre el sol els dies del solstici d’estiu.
El pas dels homes ens ha deixat una petita església romànica dedicada a Sant Martí, amb el topònim de Sant Martí de Voltregà, però que és més coneguda per tothom pel nom popular de Sant Martí Xic, no sabem ben bé si per contraposició amb Sant Martí de Sobremunt o per les seves petites dimensions. Aquesta petita església va tenir funció de parròquia des del segle XI fins al XII amb terme i cementiri propi fins que és va fusionar amb Sant Hipòlit.
El recorregut de la caminada transcórrer pels tres municipis que actualment porten el topònim de Voltregà, Sant Hipòlit, les Masies i Santa Cecília. S’enfila sortint de Sant Hipòlit per una crestera que es va enfilant fins a guanyar la cinglera al grau de Serratosa, on mentre pugem podem gaudir d’una bona perspectiva de la vall del Talamanca, de Orís i del Pirineu de Núria al fons. Un cop a dalt a una altitud mitja de 800m carenegem fins a Sant Martí Xic. Allí podrem escollir de tornar per la variant del sender i fer la caminada més curta o bé continuar el recorregut fins al Sorreigs, abans de travessar la riera tenim dues opcions continuar la caminada, seguir el sender o riera avall pel sender del Sorreigs fins a Santa Cecília.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada