dilluns, 12 de novembre del 2012

In Memoriam 12



Lluís Solà, el convidat d’enguany a recordar la figura i l’obra de Miquel Martí i Pol, ho ha sigut precisament en motiu del n. 100 de la revista “Reduccions” de la qual tots dos en varen ser fundadors. En Lluís ha recordat els llargs anys de lluita contra el franquisme per poder expressar-se en llibertat i en català, quan es van entestar a escriure, divulgar i publicar en una llengua que es volia anorrear de totes totes i que després de diversos intents, censures, i publicacions prohibides, varen continuar forjant la idea del que ha sigut la revista Reduccions fins ara, una revista on es publiqui la poesia que s’escriu, de traduccions de poesia al català de poetes d’arreu del món, i d’assaig, estudis i reflexió sobre la llengua i la poesia. El n. 100 l'han volgut tancar amb una Declaració sobre la llengua.
Com un retorn als principis que va ser creada. A més de l’activisme polític, social i cultural de Miquel Martí i Pol, en Lluís va destacar la seva faceta d’actor, de molt bon actor va dir i de la poderosa seducció de la seva veu, veu que la malaltia va anar minvant, així com les forces per poder moure el cos amb normalitat.

A canvi, malgrat tot, la malaltia el va recloure exclusivament en l’escriptura que, en el fons del fons, diu en Lluís, és el què més desitjava. Un poeta ha de voler ser d’on és, d’un país, d’un poble, d’un carrer, de casa seva per poder expandir-se al món. I en Miquel era de can Jep Maria.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada