dimecres, 22 d’octubre del 2014

l'entorn de la caminada

Castell de Voltregà
Tornem a organitzar la caminada a l’entorn del Castell de Voltregà, aquest any seguint la descripció del sender. Des de que el sender es va inaugurar hem comprovat que la senyalització de senders és una bona eina per seguir camins i també per mantenir-los.
El Sender de Voltregà està situat a ponent de la Plana de Vic i és un dels llocs més atractius per contemplar-la, una balconada ben ubicada on podem observar detingudament tots i cadascun del pobles que l’han anat configurant al llarg dels temps. El paisatge, les carenes que envolten la Plana des de Milany fins el Montseny, és presenten davant dels ulls amb tota la seva esplendor. Veiem fondre’s Congost avall, les Cingleres que emmarquen el ponent, fins a perdre-les rere el castell de Centelles.
El Ter que tomba el seu curs cap a llevant, ben bé als peus del Santuari de la Gleva, ens mostra els meandres que el van escorrent lentament entre les Guilleries, per la vall de Sau i de Susqueda, cap a la platja de l’Estertit. La boira, sovint enganxada a la Plana, una bona part dels dies d’hivern, també dibuixa i desdibuixa el paisatge de mil i una maneres originals, fins a amagar-la sovint, aquells dies assolellats i quiets, en un mar de cotó fluix que convida a estirar-s’hi.
La història del castells està estretament lligada a la nostra història com a poble, i encara que a penes en quedin quatre pedres, ens parlen, juntament amb el romànic, de la evolució que ens ha anat marcant el caràcter, la nostra manera de ser com a persones i com a país.
El Sender de Voltregà no ha sofert cap variació des del seu projecte inicial, surt de Sant Hipòlit per un camí que s’enfila a la carena de Sobremunt per el grau de Serratosa i que era una antiquíssima via de comunicació cap el Lluçanès. Un cop a dalt es decanta cap a Sant Martí Xic, església del castell de Voltregà, el punt més cap al sud de la serra, on pengen les cingleres que s’enfonsen cap a la Plana.

Allà el camí ens baixarà cap a la riera del Sorreigs, topònim ibèric que sembla pugui venir de sorra, i del qual, segons proposa l’Anton Carrera en un conte basat en el curs d’aquesta riera, podria haver-se anomenat Sorreit, i que, diu ell, quan demanes el nom de la riera al pagesos de l’entorn, pronuncien: Sorreit. Bé l’evolució dels topònims és molt llarga i dona per a molts contes i en aquesta raconada n’hi ha prou de llegendes. El camí un cop passat la riera ens enfila a santa Perpètua, i pel solell de Forat baixem una altra cop a la Plana, on vorejant turons i camps de Conreu, passarem per Santa Cecília, pel Santuari de la Gleva, per retornar al nostre punt d’inici. I si hem mirat, amb l’esperit ple de bellesa, de paisatge i d’història. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada