dimarts, 22 d’octubre del 2013

L'entorn de la caminada

Castell d’Orís

Ubicar el castell d’Orís dins el paisatge és fàcil per a quasi tothom que viu i camina per la Plana, perquè d’una manera clara i característica es distingeix dins el camp visual. Des de fa temps el castell és un indret amb un cert aire màgic, que atreu excursionistes i curiosos per tal d’admirar-ne les ruïnes i gaudir de la panoràmica que és té d’Osona, des d’allí estant. A partir de la segona carlinada (1846-1849) el castell va anar caient en desús, desemparat de qualsevol inversió de part del senyor d’Orís; les edificacions es van anar degradant i colgant progressivament sota la runa.
Segons una llegenda popular, l’origen del castell es remunta a una data molt reculada, en la qual s’explica que s’hi va estar sant Jaume quan es dedicava a la prèdica per aquestes contrades. D’aquest fet, en serien, presumibles testimonis, els fòssils amb forma de petxina que es poden trobar pels voltants del castell; curiosament, la petxina és l’emblema de l’escut d’armes de la família Orís.
El que sabem del cert és que el castell d’Orís apareix documentat l’any 914 i que la seva fundació es podria relacionar amb la reorganització territorial d’Osona, portada a terme per Guifré el Pilós durant la dècada del 880. Així el castell va esdevenir una de les places fortes més importants de la contrada, el punt de control tant de la plana de Vic, com del curs mitjà del riu Ter i de pas cap als Pirineus.
Per tal d’aturar el procés de degradació del monument històric, el 1999, l’Ajuntament d’Orís va iniciar gestions amb la Diputació de Barcelona, que van permetre fer una neteja i arranjament del recinte, per poder fer una recerca arqueològica, que va posar al descobert el perímetre de l’estructura un cop reforçades les runes. Del resultat d’aquestes troballes, n’ha quedat també l’edició d’un llibre: El castell d’Orís, aproximació històrica.
La caminada d’enguany comença al nucli de Vinyoles, de les Masies de Voltregà. No fa gaires anys la toponímia encara reflectia aquest nucli com a Vinyoles d’Orís, per fer referencia a la vinculació durant segles amb el castell. Un cop passat el castell, ens endinsarem per un seguit de turons i carenes típics de l’orografia peculiar d’aquest territori. En arribar a l’obaga de Vilanova, el camí puja cap a Sant Salvador des d’on començarem el camí de tornada pel camí assolellat de Salta Joana, que passa a prop de dos indrets característics d’Orís, la font de les Donzelles i les balmes de Serinyà.
El camí, tant d’anada com de tornada, ens anirà donant perspectives i diferents punts de vista d’aquest penyal característic del castell d’Orís, que forma part de la història d’aquest darrer  mil·lenni que se’ns va allunyant de mica en mica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada