L’1 d’abril de 2001, és va fer la caminada d’inauguració del tram de GR-3, de El santuari de els Munts a Sant Bartomeu del Grau, amb el títol de “A peu entre la Plana i el Lluçanès”. Per la ocasió també es va editar un pòster amb el mapa de l’itinerari que es va col·locar al collet de Sant Martí Xic, i un per a cadascun des ajuntaments del recorregut. El camí que transcórrer en bona part per la carena de la serra de Sobremunt eren carrerades de bestiar transhumant fent camí cap als prats de pastura del Pirineu a l’estiu. Hi ha documentats per exemple la bassa d’abeurada i la remòlta de Can Quelet, a prop de Santa Llúcia, i l’empriu de Els Munts en aquest tram. Ara els ramats han deixat de fer transhumància però ens ha deixat un llegat històric molt ric. Amb aquest tram de sender de gran recorregut és va assolir el primer projecte del Grup de Senders de Voltregà i l’inici també d’una de les tasques que va començar a reflectir-se en aquest mapa, la documentació dels topònims de lloc, que s’ha anat ampliant en cadascun dels itineraris i mapes que s’han editat. Amb aquest deu anys hem pogut comprovar que va valgut la pena l’esforç emprat perquè són molts els excursionistes que hi passen i que en gaudeixen. Val la pena tenir en compte quan hi caminem, que aquest camins, ara apartats de les noves vies de comunicació, han sigut durant segles les vies principals d’intercanvi comercial i cultural i que és un patrimoni més que cal preservar i conèixer.
dijous, 31 de març del 2011
dijous, 3 de març del 2011
Assemblea General de socis
convocatòria per el proper:
divendres, 11 de març de 2011
a les 9 del vespre
a l'Auditori de l'Ateneu
divendres, 11 de març de 2011
a les 9 del vespre
a l'Auditori de l'Ateneu
125 anys de Canigó
Aquest any es commemoren 125 anys de la primera edició de Canigó, de Jacint Verdaguer, on es conta la més bella de les gestes de la Reconquesta Catalana, Verdaguer ens trasllada a l’època dels primers comtes catalans, Guifré i Tallaferro, que foragiten als sarraïns de les nostres valls pirinenques. L’idil·li entre Gentil –fill de Tallaferro- i Flodeneu –reina de les fades- desembocarà en desgràcia, la mort de Gentil però, quedarà sublimada en utilitzar-la per demostrar que les bases del nostre poble han estat l’espasa i la creu.
El poema comença quan Gentil entre a l’ermitatge de Sant Martí del Canigó i veient la imatge del sant demana que el facin cavaller com ell.
CANT I – L’APLEC
Amb son germà, lo comte de Cerdanya,
com àliga que a l’àliga acompanya,
davalla Tallaferro de Canigó un matí;
ve amb son fill de caçar en la boscúria,
quan al sentir-hi mística cantúria
se n’entra a l’ermitatge devot de sant Martí.
Lo sant, des del cavall, vestit de malla,
encès d’amor, d’un cop d’espasa talla,
per abrigar a un pobre, son ribetat mantell;
Gentil, l’aligó tendre, sa armadura
contempla, i, amb coratge que no dura:
-Mon pare- diu, -voldria ser cavaller com ell.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)