divendres, 26 de març del 2010

Sant Jordi, la rosa i el llibre


Els inicis del culte a Catalunya comencen quan l’abat Oliva va consagrar l’any 1032 un altar en honor al sant al monestir de Ripoll. D’entre les primeres capelles documentades històricament hi ha la de Sant Jordi de Lloberes, a la comarca del Bages, el 1053. No cal oblidar però, per la seva importància social, la capella de la Generalitat de Catalunya que data de meitat del segle XV. En un principi, pel segle XIII, la devoció a Sant Jordi la tenien principalment els cavallers. Per aquest motiu, van néixer diferents ordes cavalleresques de Sant Jordi, com la de Sant Jordi d’Alfama, fundada el 1201 per Pere II de Catalunya i Aragó.

La Generalitat de Catalunya en el seu dietari del 17 d'abril de 1456, va declarar el 23 d'abril públicament com a dia de festa i dos segles més tard, el 1667, el Papa Climent IX aprovà oficialment que el 23 d'abril fos dia festiu a casa nostra, tot i que avui en dia sigui feiner. Fa temps, era costum que es representessin obres teatrals sobre la vida del sant, balls i processons. Fins i tot, i d’entre les moltes curiositats que hi ha, es diu que fa molts segles era tradició a l’Empordà, que els nois que ja estaven a l’edat de casar-se tenien el dret d’aixecar-se de bon matí i entrar a les cases de les noies. Si aquestes encara estaven dormint al llit, eren convidades a la força a ballar a fora el carrer (encara que anessin amb camisa). Com ets pots imaginar, les noies, aquest dia, s’aixecaven ben aviat per tal de no ser sorpreses. Per què no tornem a instaurar-ho?

Sant Jordi és per excel•lència el patró dels enamorats a Catalunya gràcies a la gran gesta del sant de salvar la princesa d’aquell monstre ferotge. Per Sant Jordi, el noi li regala una rosa a la seva “princesa” i aquesta li regala un llibre. D’on ve la tradició de regalar la rosa? Doncs la cosa no està gaire clara, alguns diuen que va néixer de la "Fira dels Enamorats" que se celebrava a Barcelona pel segle XV. Amb certesa es pot dir que ja per aquest segle, el XV, es repartien roses a totes les senyoretes que assistien a la missa que se celebrava a la capella que el sant té al Palau de la Generalitat.

La festa del Dia del Llibre té un origen a Catalunya. Va començar a celebrar-se el 7 d'octubre del 1926 en commemoració del naixement de Miguel de Cervantes a instàncies de l'escriptor I editor valencià, afincat a Barcelona, Vicent Clavel Andrés que ho va proposar a la Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. El 6 de febrer d'aquell any, el govern espanyol presidit per Miguel Primo de Rivera ho acceptava i el rei Alfons XIII firmava el Reial Decret que instituïa la "Fiesta del Libro Español". L'any 1930 es va traslladar la data al 23 d'abril, dia de la mort de Cervantes. Més tard, el 1995, la Unesco instituïa el 23 d'abril com el Dia Mundial del Llibre i dels Drets d'Autor. Cal recordar que un 23 d'abril també va morir William Shakespeare, Josep Pla i M Àngels Anglada. Tot Catalunya es vesteix de roses i llibres. Els passeigs i carrers principals de les nostres viles estan plens de parades amb llibres i roses que donen un aire festiu i alegre a la celebració. Aquest any del vint-i-cinc aniversari de la restauració de Sant Martí Xic, hi portarem la tradició de la rosa i tindrem 100 roses a la sortida del sol pels matiners que vulguin venir a buscar-la a Sant Martí Xic.

dimecres, 17 de març del 2010

21 de març, Dia Mundial de la Poesia





En una àrea de servei de l’autopista mentre anàvem cap al Delta de l’Ebre vam topar-nos amb l’imprès d’un poema de Jordi Pàmies, per festejar aquest dia proclamat per la UNESCO com a Dia Mundial de la Poesia, i traduït a una vintena d’idiomes, és va llegir a la tornada quan l’autocar emprenia els últims kilòmetres del viatge i el posem al bloc com a un record més.

dilluns, 15 de març del 2010

Delta de l'Ebre

El Delta és un equilibri entre l’aigua, la terra i l’home que ha humanitzat un paisatge inhòspit fins fa tan sols 150 anys. Un territori exposat constantment a les lleis de la natura que ha conformat el caràcter peculiar de la seva gent. Fa escassament vuit dies els temporals de llevant és van endur el camí que mena cap el restaurant on havíem d’anar a dinar i en canvi ens varen rebre amb el seu millor somriure. El paisatge és canviant cada dia, i el dia que hi passem és el nostre, i el nostre record, i un cop ho has paït et queda permanentment gravat moltes més coses de les que a primera vista hàgim pogut apreciar. Ara, jo hi tinc el gust d’una taronja que em va donar un arbre, i el d’una gent amb qui vaig compartir el camí, veus, sorolls, olors...

dimarts, 9 de març del 2010

8 de març

Quatre flocs de neu ens han tapat els records sota un tapís càlid, viuen somorts, aïllats momentàniament del món impertinent que els capgira i suspesa. Els polítics segueixen buscant el culpable d’aquest dia que els nens recordaran amb nostàlgia. Potser en l’imprevisible és on viu el viure.