En el dissetè recital de poesia de Nadal a Sant Martí Xic, J. V. Foix ha sigut el poeta escollit. El Grup de Poesia Sant Martí Xic ha llegit Onze Nadals i un cap d’any, amb les veus de Magda Codines, Mireia Valldoriola, Rosa Sánchez, Rosa Veroy, Joan Rosaura i Gabriel Salvans, acompanyats de la música i les cançons de Lali Rubinat, Toni Mirabent i Rai Sánchez. La poesia i la música són puntuals a la cita del migdia de Sant Esteve, a Sant Martí Xic, aquest any un dia assolellat però frescot, també ha col·laborat a fer més intents el caliu. Una vegada més ens hem acomiadat amb una foto de grup que ja forma part de la història.
dimarts, 28 de desembre del 2010
dimarts, 21 de desembre del 2010
dilluns, 20 de desembre del 2010
El Caganer
El caganer és una de les figures més populars i simpàtiques de pessebre, per tant en el pessebre de Sant Martí Xic sempre li guardem un lloc. L’arrelada popularitat que la figura del caganer té a casa nostra prové dels sentiments que desperta veure coexistir en un mateix escenari situacions que a primer cop d’ull semblen antagòniques: l'espiritualitat de la representació del fet religiós i la materialitat que implica el fet de defecar.
Segons el diccionari, un caganer és aquella persona que “caga sovint”, però també “un nen amoïnador” i per extensió, “una criatura fins als tres anys aproximadament”. Un caganer és també un “covard”, un “cagacalces”. Ara bé, la figura del caganer s’ha fet famosa arreu per la seva presència controvertida dins els pessebres casolans del Nadal.
Aquesta figura popular del pessebre nadalenc català representa un individu, home o dona, ajupit, amb els pantalons abaixats i les natges al descobert, satisfent, a l’aire lliure, les seves necessitats fisiològiques. També conegut per “cagador”, “home que caga” o “home que fa ses feines”, aquesta figureta de fang (o també modernament de plàstic) és, per diverses raons, un dels elements més vius i que més vida dónen a la representació pessebrística.
La popularitat del caganer es deu també al fet que és un element que canvia constantment de lloc dins el pessebre, movent-se com per art de màgia. Mentre alguns el situen un dia en un lloc visible des de la Cova del Naixement, els altres s’afanyen a recol·locar-lo de nou un un lloc tan amagat com sigui possible dins els elements del paisatge pessebrístic: entre la resta dels personatges, sota el pont o bé darrera les cases, el paller i les demés construccions de suro. Així, el caganer esdevé la figura pont a través de la qual ens entretenim, mentre cerquem la seva localització exacte, a mirar i descobrir cada un dels racons del pessebre.
Malgrat que el caganer del pessebre és una figura que dóna identitat al nostre imaginari nadalenc i és a Catalunya on la seva presència ha arrelat amb més força, no és una figura exclusiva de la nostra terra. També trobem el caganer a Múrcia, Portugal, Nàpols, etc., on són coneguts amb els noms de "cagones", "cagöes" i "cacone" o "pastore che caca". A França, una figura semblant és coneguda amb el nom de Pêre La Colique.
dilluns, 13 de desembre del 2010
dissabte, 11 de desembre del 2010
divendres, 10 de desembre del 2010
Poesia de Nadal
Com cada any el grup de poesia Sant Martí Xic, tornem el dia de Sant Esteve amb la paraula dels poetes, aquest any J.V. Foix, i les seves Onze Nadales i un cap d’any. Una bona excusa per compartir una estona amb la poesia i els amics. Que tingueu unes bones festes.
dimecres, 8 de desembre del 2010
Pessebre-2010
Aquest any el pessebre de Sant Martí Xic és obra d’en Jaume Gallifa, a partir d’un bloc de pedra ha anat forjant la seva idea de buscar el contrast partint de materials basics primaris tal com es troben a la natura fins a veure’ls canviats després de la seva manipulació. Les figures del pessebre son retallades amb acer inoxidable i gravades amb laser, la cova està rebaixada a la mateixa pedra amb un text esculpit de picapedrer que diu: “Pau i justícia a tots els pobles de la terra”. Amb el bloc de pedra ha volgut simular la carena de Sant Martí Xic i per rematar l’obra hi ha posat una rèplica de l’església romànica mecanitzada amb alumini. Fins a la Candelera podreu gaudir una any més de la creativitat que, any rere any, ens mostren les persones que agafen la responsabilitat de fer-nos el pessebre de Sant Martí Xic.
Paraules
al pessebre de Sant Martí Xic 2010
Hem posat el pessebre de cada any
per fer present el Nadal dins aquest
paisatge que el vesteix de tots colors,
d’hivern, boira, gebrada, vent, potser
pluja, fins i tot volves de neu vinguin
a veure’l. Un dia i un altre dia
s’alçaran blaus d’alba amb clarors de fe
per encomanar-te ni que sigui un
petit bocí d’esperança al teu cor.
Al capdavall l’amor l’has de posar
tu només, treu-te la bufanda i una
melodia de llum vibrarà a cada
mirada dels teus ulls altra vegada
i fondrà la paraula amb l’univers.
Subscriure's a:
Missatges (Atom)